Tasarım Stüdyoları

Yayın Tarihi | 13 December 2024, Friday

Tasarım stüdyoları, öğrencilerin kavramsal fikirleri dış mekanlar için tasarımlara dönüştürme becerilerini geliştirmesine olanak sağlamaktadır. Uygulamalı ve proje tabanlı olmakla birlikte öğrenciler ilk konsept geliştirmeden ayrıntılı tasarım çözümlerine kadar tasarım süreci boyunca yönlendirilmektedir. Tasarım Stüdyosu araştırma, konsept oluşturma, avan proje, kesin proje, bitkisel uygulama projesi, yapısal uygulama projesi, detay projeleri, modelleme ve görselleştirme ve nihai sunumu içeren yinelemeli tasarım sürecini içermektedir. Öğrenciler, topografya, iklim, toprak, bitki örtüsü, hidroloji ve insan kullanım kalıpları dahil olmak üzere mevcut alanları nasıl değerlendireceklerini ve analiz edeceklerini öğrenmektedirler. Kullanıcıların dolaşım, oturma, aktivite alanları ve erişilebilirlik gibi işlevsel ihtiyaçlarını ele alan tasarım konseptleri geliştirmektedirler. Öğrenciler, kentsel tasarım, kamusal alanlar, site bahçeleri, ev bahçeleri gibi çeşitli ölçeklerde tasarım yapmayı öğrenmektedir. Tasarım stüdyosu dersleri, öğrencilerin yaratıcı problem çözme, saha analizi ve teknik tasarım gibi gerçek dünya becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Öğrenciler tasarımlar oluşturmayı ve bunları müşterilere veya işverenlerine sunulabilecek beceriyi kazanmaktadır. Stüdyo ortamı; öğrenciler, öğretim üyeleri, bazen de özel sektör ve kamu kurumları arasında iş birliğini teşvik etmektedir. Öğrenciler, geleneksel çizim araçlarından gelişmiş dijital yazılımlara kadar çok çeşitli araçlarla çalışmakta ve ayrıca saha analizi, modelleme, sunum ve iş birliği konusunda değerli deneyimler kazanmaktadır. Stüdyolar, öğrencileri profesyonel dünyaya hazırlamakta ve gelecekteki işverenlerine veya müşterilerine nitelikli projeler geliştirmelerine olanak tanımaktadır.

Tasarım Stüdyosunda Gerçekleştirilen Faaliyetler

Saha Ziyaretleri ve Çalışmalar: Öğrenciler, tasarımlarını yönlendirmek için mevcut sahaları ziyaret ederek ve çevresel koşulları değerlendirmektedir. Bu, projenin fiziksel bağlamını anlamalarına yardımcı olmaktadır.

Tasarım: Öğrenciler, belirli tasarım problemleri için beyin fırtınası yaparak fikir üretmektedir. Geri bildirim oturumlarıyla tasarımlarını geliştirmektedirler.

Konsept Taslağı ve Tasarım Aşamaları: Öğrenciler, eskizler ve diyagramlarla tasarımlarını geliştirip, geri bildirimle sürekli iyileştirme yapmaktadırlar.

Sunum ve Eleştiri: Öğrenciler, tasarımlarını öğretim üyeleri ve diğer öğrencilere sunarak eleştiri alır, bu da tasarımlarını geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.

Modelleme: Öğrenciler, fiziksel ve dijital modellerle tasarımlarını somutlaştırmakta buda yapılan tasarımın mekansal özelliklerini anlamalarına yardımcı olmaktadır.

Tasarım Stüdyosu Derslerinde Kullanılan Ekipman ve Araçlar:

Geleneksel araçlar: Eskiz, çizimler oluşturmak için kalemler, cetveller, ve maket yapım malzemeleri (köpük çekirdek, karton vb.).

Dijital araçlar: Çizimler için AutoCAD yazılımı, 3B modelleme ve görselleştirme için SketchUp ve 3ds Max, grafik ve sunum düzenleri için Adobe Photoshop ve Illustrator, Arazi analizi ve haritalama için CBS yazılımı (örneğin, ArcGIS).