Mikrobiyoloji Laboratuvarı

Yayın Tarihi | 27 December 2024, Friday

Mikrobiyoloji Laboratuvarı

 

Mikrobiyoloji Laboratuvarında, Genel Mikrobiyoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi dersleri kapsamında; mikroorganizmaların incelenmesi, gıdalarda bozulmaya neden olan ve gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilen mikroorganizmaların analizi yapılmaktadır. Bu laboratuvar, öğrencilere mikrobiyoloji alanında teorik bilgilerin yanı sıra pratik deneyim kazanma imkânı sunmaktadır. Lisans öğrencilerinin mikrobiyolojik uygulama tekniklerini öğrenmeleri ve pratiklerinin arttırılabilmesi için dersler yürütülmektedir. Ayrıca, lisans ve lisansüstü tez araştırmaları yapılmaktadır. 

 

Laboratuvarda Yapılan Faaliyetler ve Deneyler

 

  • Bakteri kolonilerinin morfolojik incelenmesi ve saf kültür eldesi
  • Preparat hazırlanması
  • Bakterilerde basit boyama, Gram boyama, kapsül boyama
  • Bakterilerde hareket muayenesi
  • Mayalarda ve küf mantarlarında morfolojik inceleme
  • Sterilizasyon ön hazırlıkları ve sterilizasyon aşaması
  • Mikrobiyolojik besiyerlerinin hazırlanması
  • Dilüsyon sıvısı ve serisi hazırlama
  • Mikroorganizmaların kültürel metotla sayımı (Plak kültürü metodu)
  • Antibiyotiklerin etkisinin ölçülmesi (Antibiyogram)
  • Gıdalarda toplam mezofilik aerobik bakterilerin aranması
  • Gıdalarda koliform ve patojen bakterilerin aranması
  • Gıdalarda küf ve maya sayımı

 

Kullanılan Cihazlar, Teknolojiler ve Yazılımlar

 

  • Mikroskop
  • Hassas terazi
  • Otomatik pipetler
  • Santrifüj
  • İnkübatör
  • Spektrofotometre
  • Su banyosu
  • PZR cihazı